Bang om te leven – Mijn verhaal #2

Posted in Lifestyle, Persoonlijk

Vandaag lezen jullie deel twee van mijn verhaal. Heb je deel 1 gemist? Je kan deze hier teruglezen.

 Goed, ik kwam dus in de behandelkamer van Sonja terecht. Het was een langwerpige kamer met een massagetafel. Waar ze die voor zou gaan gebruiken zou mij op dat moment een worst zijn. Ze kon me toch niet overtuigen van het feit dat ik niet zou gaan sterven. Dacht ik. Mijn vader, moeder en ik wachtten tot er iemand binnen zou komen. En ik vroeg me af waar ik nu weer mee gediagnosticeerd zou gaan worden door softe maatschappelijk werker die ik toch wel de baas was.

 Sonja kwam binnengelopen en stelde zich kort maar krachtig voor. Meteen nadat ze dat gedaan stortte ze haar volledige aandacht op mij. Ze vroeg me mijn verhaal te doen en stelde tussendoor vragen om te kijken of ze alles op de juiste manier begreep. Op één of andere wonderlijke manier wist ze me exact de goede vragen te stellen. Samen namen we ook nog mijn lichamelijke klachten door. Klachten die daarvoor nooit erkend waren. Toen de lijst compleet was telden we ze samen op: we kwamen uit op 42 klachten. Enkele daarvan waren spierpijn, hartkloppingen, oververmoeidheid, duizeligheid en misselijkheid. Ze was de eerste therapeut die mijn lichamelijke klachten benoemde en erkende dat ze er waren.

 Kort erna vertelde Sonja haar eigen verhaal. Ze was ervaringsdeskundige. Ook zij had in hetzelfde scheutje als mij gezeten. Ze vertelde hoe ze haar man smeekte de ambulance te bellen omdat ook zij ervan overtuigd was dat ze dood zou gaan. Sonja had hetzelfde meegemaakt. Toen ik me dat realiseerde kreeg ik hoop: ze zat nog tegenover me. Sterker nog, er zat een zelfverzekerde en gelukkig uitziende vrouw tegen over me. Eentje die ik absoluut niet de baas was, maar misschien konden we samen wel mijn angststoornis de baas worden.

 Sonja legde me uit wat hyperventilatie precies inhoud. Ze leidde me na ons gesprek naar haar behandeltafel waar ze me ademhalingsoefeningen gaf om de aanvallen te onderdrukken en, belangrijker nog: opnieuw te leren ademen. Mijn ademhaling was door mijn stress en angst in mijn borst gaan zitten. ‘Je ziet wel een pasgeboren baby ademen’ vertelde Sonja. ‘Dat buikje gaat dan zo mooi rustig op en neer, en dat willen we bij jou ook creëren.’ Aan het eind van het gesprek kreeg ik haar 06-nummer aangereikt. Ik mocht haar ten alle tijden bellen als ik het moeilijk had. Dat 06-nummer was voor mij en mijn moeder miljoenen waard. Ik voelde me geborgen, veilig en bovenal begrepen. Op weg naar de auto gebeurde er iets waardoor mijn ouders opgelucht zuchtten: Voor het eerst in drie maanden verscheen er een lach op mijn gezicht.

 Vanaf dat moment deed ik elke avond en ochtend mijn oefeningen. Elke week ging ik trouw Hoogeveen om te praten met Sonja over mijn angst en mijn ademhalingsoefeningen werden elke week uitgebreid. Op moeilijke momenten belde of mailde ik Sonja en ze wist hoe ze met me om moest gaan: realistisch, streng maar met een goede dosis liefde en begrip.

 Na 10 weken kwam ik binnen voor mijn laatste behandeling. Ik had kleur op mijn gezicht, fietste weer alleen naar school, sprak af met vrienden, had weer een gezond gewicht en leefde weer normale het leven van een inmiddels zestienjarig meisje. Ik was gelukkig en had zin in de toekomst. Een toekomst die ik nog geen 3 maanden geleden niet voor mogelijk hield.

 Nu, bijna tien jaar later ben ik dolblij en zielsgelukkig dat ik Sonja destijds heb gevonden. Ik denk niet dat ik nu zou zijn waar ik ben zonder haar behandeling. Ik heb ontzettend veel geleerd van mijn angststoornis en hoe verschrikkelijk en naar het toen ook was, het heeft me gevormd en gemaakt tot de persoon die ik nu ben geworden. Ik heb de dood overleefd. Ik kan alles aan.

 Ben jij benieuwd naar Sonja en de praktijk waar zij bij aangesloten is, In-Balanz? De praktijk is nu gevestigd in Meppel en de website vind je hier. Ook maakte ze een In-Balaz app, die je kan vinden onder In-Balanz in de appstore en de play store.

 

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Misschien vind je dit ook leuk