Depressief van de winter

Posted in Lifestyle, Random

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik voel me in de winter en de herfst altijd nét iets minder energiek dan wanneer het zonnetje elke dag lekker schijnt. De laatste drie weken merk ik eigenlijk al dat ik vermoeider ben, mijn haar niet wil zitten en mijn huid slécht reageert op het kouder wordende weer. Dit zijn natuurlijk dingen die te overzien zijn als je zolang je geen topmodel of actrice bent, en die droom heb ik inmiddels laten varen. De periode naar kerst toe vind ik dan ook nog goed te overbruggen, omdat de leukste tijd van het jaar dan in het verschiet ligt (kerstaholic hier), maar de periode van januari tot eind maart vind ik zwaar. Heel zwaar.

Het is dan te lang grijs en grauw en ik merk ieder jaar weer dat ik in die periode minder goed in mijn vel zit. Wanneer ik dit vertel aan mensen zeggen  ze me vaak al gauw: ‘Ach ja, je hebt een winterdepressie.’  Maar wat is nou eigenlijk een winterdepressie? Bestaat het echt, of is het een verzonnen verschijnsel dat eigenlijk niet veel meer is dan het niet zo leuk vinden van de winter en heimwee hebben naar de zomer?

Wat zegt google?

Volgens het wereldwijde web is het een beetje van allebei. De klachten en symptomen die ik en vele anderen met mij ervaren kunnen het beste omschreven worden als een winterdipje. Je voelt je wat minder energiek en bent wat sneller aangebrand. Toch zijn er ook mensen waarbij het een stap verder gaat. Deze mensen hebben echt te leiden onder het kouder wordende weer en hebben voornamelijk last van het gebrek aan daglicht in de winter. Men spreekt dan van het Sub-Seasonal Syndromal Affective disorder, ofwel een winterdepressie. Een winterdepressie is dus wel degelijk een bestaand fenomeen.

Deze depressie ontstaat waarschijnlijk door een verhoogde aanwezigheid van het hormoon Melatonine in het lichaam. Dit hormoon hebben wij allemaal en wordt aangemaakt door onze hersenen. Het hormoon wordt normaal gesproken ’s avonds aangemaakt en zorgt ervoor dat je moe en slaperig wordt om zo aan je lichaam te laten weten dat het tijd is om te gaan slapen. Ergo: het zorgt ervoor dat onze biologische klok werkt. Omdat er in de herfst en de winter minder daglicht is dan in de zomer en de lente, kan het zijn dat de concentratie melatonine ook overdag verhoogd is omdat je hersenen ‘denken’ dat het avond is. Uiteindelijk kan er dan een winterdepressie bij iemand ontstaan.

Symptomen

Mensen die last hebben van een winterdepressie kunnen dit aan de volgende symptomen merken:

 • Langdurige somberheid
 • Prikkelbaarheid
 • Verwardheid
 • Vermoeidheid
 • Slechte concentratie
 • Overspannen gevoelens
 • Geen zin in sociale contacten
 • Behoefte aan calorierijk eten
 • Veel zelfkritiek en weinig gevoel voor eigenwaarde

Bron: www.gezondheidsplein.nl

Wat kan je eraan doen?

Mocht je nou zonet de symptomen hebben doorgelezen en denken: er is geen twijfel mogelijk dat ik een winterdepressie heb, maak je dan nog niet al te veel zorgen. Er zijn een aantal dingen die je zelf kan ondernemen om de winter wat dragelijker voor jezelf te maken, namelijk de volgende:

 • Zorg voor een goed dag- en nachtritme. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en kom ’s ochtends vroeg uit de veren. Zo verstoor je je biologische klok niet en blijft je lichaam beter in balans.
 • Nog een tip om je biologische klok niet in de war te maken: slaap elke nacht gemiddeld zo’n acht uur (niet langer, en zeker niet veel korter)
 • Een frisse neus halen helpt. Hoewel het in de winterse kou niet mega aantrekkelijk is om de deur uit te gaan, is het wel belangrijk dit te blijven doen. Niet alleen is extra daglicht goed, ook van verse buitenlucht wordt je lichaam blij.
 • Zorg voor zoveel mogelijk daglicht in je huis/op je werkplek
 • Helpt het allemaal niet? Geen paniek! Mochten de klachten ondragelijk worden zou je altijd nog lichttherapie kunnen overwegen. Dit is een therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatig licht om je lichaam dat beetje extra licht te geven dat het nodig heeft.

Ik hoop dat jullie met deze tips de winter doorkomen! Ik zet alvast een theetje en steek de kaarsjes aan. Want geef toe; de herfst en de winter hebben ook hun charme!

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Misschien vind je dit ook leuk